De veiligheidsregio Utrecht liet zaterdag weten dat zeker zes woningen in Leersum onbewoonbaar zijn geraakt door het noodweer dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug vrijdagmiddag trof. Negen mensen raakten gewond, er ontstonden meerdere gaslekken in het dorp en in omliggende bossen sneuvelden duizenden bomen. De burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug denkt dat zijn inwoners het nog slechter hadden kunnen treffen.

"Als je ziet hoe sommige straten van Leersum erbij liggen, dan zijn we er nog goed vanaf gekomen", aldus Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zaterdagmiddag was Naafs opnieuw ter plaatse in het gebied dat vrijdag door extreem noodweer is getroffen. "Het ziet er inderdaad uit alsof er een oorlog heeft gewoed. Grote, forse bomen zijn als luciferhoutjes geknapt."

Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. Volgens Naafs gaat het naar omstandigheden goed met hen. In de omgeving van Leersum zijn talloze bomen omgewaaid.

De schrik zit er flink in, zegt Naafs, maar de inwoners van Leersum hebben zaterdag vooral de handen uit de mouwen gestoken om schade te herstellen, op te ruimen en elkaar te helpen. "Dat is nog in volle gang en gaat nog een tijdje duren", aldus Naafs. "Er is sprake van grote saamhorigheid en dat is indrukwekkend om te zien. Waar een klein dorp groot in kan zijn."

De burgemeester roemt ook de inzet van de hulpdiensten, die vrijdag massaal in actie kwamen. "Dat maakte ook op de inwoners van Leersum grote indruk."

Toegangswegen naar Leersum nog afgezet

De toegangswegen naar Leersum zijn in verband met de opruim- en herstelwerkzaamheden voorlopig nog afgezet. De gemeente heeft bewoners van de zes onbewoonbare woningen onderdak aangeboden, maar zij konden bij familie en vrienden terecht.

De veiligheidsregio meldt zaterdagavond dat het netbeheerder Stedin is gelukt de uitgevallen straatverlichting in bijna heel Leersum te herstellen. "Alleen ten noorden van Rijksstraatweg is het onzeker of de straatverlichting ook in de zijstraten gaat branden. Dit komt omdat de lantaarnpalen daar zwaar beschadigd zijn."

Zicht op de totale omvang van de schade heeft Naafs vooralsnog niet. "Ik durf voorlopig echt geen bedrag te noemen."

Enorme schade in Leersum na windhoos: 'Voorwerpen vlogen door de tuin'
58
Enorme schade in Leersum na windhoos: 'Voorwerpen vlogen door de tuin'

Begraafplaats Leersum gesloten tot dinsdag

De begraafplaats in Leersum is tot zeker dinsdag gesloten voor bezoekers. Toegang tot de begraafplaats is nu niet verantwoord, meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de website. De plaats werd vrijdag getroffen door extreem noodweer waarbij negen mensen gewond raakten en talloze bomen omwaaiden.

"Wij begrijpen dat dit een ingrijpende beslissing is met een emotionele lading", aldus de gemeente die laat weten dat de inzet nu is gericht op het veilig maken van de situatie daar. Na dinsdag wordt duidelijk wanneer de begraafplaats weer toegankelijk is.