In het Utrechtse Leersum zijn vrijdag negen mensen gewond geraakt als gevolg van noodweer. Zes van hen zijn lichtgewond, twee zijn overgebracht naar het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht. Ook in Tiel raakten twee personen gewond.

Door een enorme windvlaag die over het dorp en omgeving ging, zijn er meerdere bomen omgewaaid en daken afgewaaid. Als gevolg daarvan zijn er naar schatting zeven gaslekken ontstaan. De veiligheidsregio legt de eerste prioriteit nu bij het dichten van de gaslekken, "omdat die een gevaar zijn voor de omgeving".

Iedereen zal vanavond weer naar huis kunnen, verwacht de woordvoerder. Het Rode Kruis stond klaar met een opvanglocatie, maar die zal voor de nacht niet nodig zijn. "Daarna moeten we kijken hoe we de boel weer veilig krijgen, want takken van bomen zitten los en ze staan wankel. Nu kunnen we slecht zien wat er moet gebeuren."

Zaterdag komt er voor bewoners een speciaal punt voor nazorg. Ook wordt daar informatie gegeven over het afhandelen van schade aan de woning.

De woordvoerder van de veiligheidsregio benadrukt dat, net als vrijdagavond, ook morgen niemand naar het gebied moet komen. "Dagjesmensen moeten niet naar het bos in Leersum en Amerongen komen, want er zitten veel losse takken aan de bomen. Het is echt te gevaarlijk in het bos."

De meldkamer van de politie wordt als gevolg van het noodweer overspoeld met telefoontjes uit de omgeving van Leersum. Er wordt opgeroepen alleen nog 112 te bellen voor levensbedreigende situaties.

Enorme schade in Leersum na windhoos: 'Voorwerpen vlogen door de tuin'
58
Enorme schade in Leersum na windhoos: 'Voorwerpen vlogen door de tuin'

Man in Tiel gewond door omgewaaide kraan, vrouw gewond door losgewaaid dakdeel

In Tiel waaide een grote kraan om. De bestuurder raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. Hij moest worden behandeld door ambulancepersoneel.

Ook zijn in Tiel gevelplaten losgeraakt. Daarnaast moesten twintig woningen worden ontruimd omdat een deel van het dak van een flatgebouw is gewaaid.

Bij de flat kwamen de losgekomen dakdelen in omliggende tuinen terecht en werd een vrouw geraakt. Zij moest voor behandeling naar de huisarts, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Elektriciteitsmasten omgewaaid in Oosterwolde

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat in Oosterwolde (gemeente Oldebroek) vier elektriciteitsmasten zijn omgewaaid. De masten zijn geknikt, kabels liggen zowel over woningen als over de weg.

"De effecten van een mogelijke stroomstoring die zou kunnen optreden, zijn nog niet in beeld", zegt een woordvoerder. Omdat onbekend is of er nog spanning op de kabels staat, waarschuwt de veiligheidsregio via Twitter om uit de buurt van de masten te blijven.

In Alkmaar zou de intensivecareafdeling van de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar zijn ontruimd vanwege wateroverlast als gevolg van de hevige regenval.

In een groot deel van Nederland gold lange tijd code oranje wegens de kans op zware onweersbuien met kans op blikseminslag. Dat gold eerst voor Noord-Holland en Zuid-Holland, later kwamen daar alle andere provincies bij, behalve Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Rond 22.45 uur werd code oranje voor het hele land ingetrokken. In Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen geldt tot de buien weg zijn nog code geel. Daar is nog kans op onweersbuien, plaatselijk met hagel en windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur.