Het kan woensdag en donderdag flink warm worden in het land met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden. Rijkswaterstaat stelt daarom vanaf woensdag het zogenoemde hitteprotocol in werking. Het RIVM waarschuwt daarnaast voor smogvorming.

De luchtkwaliteit is vooral in de middag en avond slecht, laat het RIVM weten. Het instituut adviseert mensen met gevoelige luchtwegen om het rustiger aan te doen en zware lichamelijke inspanning te beperken. Ook kan het zijn dat mensen hun medicatie moeten aanpassen om voorbereid te zijn op de slechtere luchtkwaliteit.

De verwachte smog is zogenaamde "zomersmog", die ontstaat bij zonnig weer zoals dat van de afgelopen dagen. Door zuidoostenwind zijn afvalstoffen, zoals stikstofverbindingen, in de lucht boven Nederland gekomen.

De stoffen worden door zonlicht omgezet in ozon. Naar verwachting zorgt dit woensdag en donderdag, wanneer tropische warmte wordt voorspeld, voor een grote hoeveelheid smog in de lucht.

Weggebruikers geadviseerd zich goed voor te bereiden

Rijkswaterstaat laat dinsdag weten dat het hitteprotocol voor het eerst dit jaar in werking wordt gesteld. Het hitteprotocol geldt vanaf woensdagochtend 10.00 uur.

Het houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of een parkeerplaats.

De maatregel geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Dat zijn vooralsnog alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het verstandig om een paraplu in de auto te leggen. Die kan bij pech langs de weg als parasol worden gebruikt tijdens het wachten.