KWF Kankerbestrijding is niet benaderd door Sywert van Lienden en zit daar ook niet op te wachten. De organisatie zegt geen geld van hem aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn te willen doneren. Dat meldt een woordvoerder van KWF zondag.

Van Lienden zei zondag in een interview bij Buitenhof dat geld dat hij verdiende met een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van VWS een "maatschappelijke bestemming" moet krijgen. Hij zei 9 miljoen euro te willen beleggen en met het rendement iets te willen doen onder meer voor "kankeronderzoek bij jonge mensen".

KWF Kankerbestrijding komt met de verklaring naar buiten omdat op sociale media mensen opmerkingen maken of vragen stellen aan de organisatie over de uitlatingen van Van Lienden. Zo merkt iemand op dat hij in de methode van Van Lienden "een klassieke methode ziet" om "private winsten te verduisteren". "De directeur van het kankerfonds wrijft zich in de handen", voegt diegene toe.

"Wij zien op sociale media dat wij bij de discussie worden betrokken", aldus de woordvoerder van KWF. "Er hangt een sfeer omheen dat wij dat geld in ontvangst zouden nemen. Maar wij vinden dat dit geld is dat toebehoort aan de belastingbetaler. Het beste kan hij het terugstorten aan het ministerie van Volksgezondheid, vinden wij."