In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie vier jongemannen aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken zijn bij een brandstichting bij een woning in het Gelderse Tiel. De politie onderzoekt of deze brandstichting verband houdt met een omvangrijke afpersingszaak die speelt bij het fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de afpersingszaak bij het fruitbedrijf in Hedel

De politie kreeg rond 3.00 uur een melding dat er brand was gesticht bij een huis aan de Kogge. Op camerabeelden was te zien dat iemand de voordeur in brand stak.

Kort daarna zagen agenten een verdacht voertuig, waarop zij het kenteken doorgaven aan alle agenten in de regio. Op de A2 kon de auto aan de kant worden gezet. In de auto trof de politie meerdere zaken aan die erop wijzen dat de vier bij de brandstichting betrokken waren. Het gaat om drie jongens uit Amsterdam van 17, 18 en 19 jaar oud en een 23-jarige man uit Almere.

De politie onderzoekt of deze brandstichting verband houdt met de reeks beschietingen in de Bommelerwaard, enkele weken geleden. Die beschietingen zouden samenhangen met een omvangrijke afpersingszaak die speelt bij De Groot Fresh Group. Zo werd op 16 mei een huis in Waardenburg beschoten en daarvoor al woningen in Hedel, Kerkdriel en Velddriel, op adressen die te maken hebben met het fruitbedrijf.

De woning waar in de nacht van vrijdag op zaterdag brand werd gesticht, zou op een uitgelekte lijst van medewerkers van de fruithandel staan, zegt de advocaat van het fruitbedrijf tegen Omroep Gelderland.

Medewerkers fruitbedrijf al sinds 2019 bedreigd

Medewerkers van De Groot Fresh Group worden al sinds mei 2019 bedreigd. Toen werd een lading cocaïne aangetroffen in een van de fruittransporten en heeft het fruitbedrijf de politie ingelicht. Afpersers eisten door middel van sms-berichten een vergoeding van 1,5 miljoen euro voor de geleden schade.

Na de poging tot afpersing en het oppakken van de hoofdverdachte kregen (ex-)medewerkers en familieleden van het fruitbedrijf te maken met geweld. Zo werd ook een handgranaat tegen de woning van een zoon van een directielid gegooid en werd brand gesticht bij twee ex-medewerkers, die gewond raakten.

Vorige maand besloot de burgemeester van Maasdriel een deel van de gemeente Hedel aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat gebeurde tijdens een grote controle waarbij de politie de bevoegdheid kreeg om auto's te controleren en personen te fouilleren.