De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft luchtvaartmaatschappijen die hun vliegtuigen weer in gebruik nemen donderdag gewaarschuwd. Dat deed het zelfstandig bestuursorgaan na twee incidenten met passagiersvliegtuigen die vanwege de coronacrisis tijdelijk niet waren gebruikt en niet op de juiste manier vliegklaar waren gemaakt.

In beide gevallen leidde dit ertoe dat de piloten onjuiste hoogte- en snelheidsinformatie gepresenteerd kregen. De toestellen van Transavia en TUI fly waren voorafgaand aan de vluchten vanwege de coronapandemie enige tijd buiten gebruik.

Bij een van de genoemde toestellen was een afdekking niet verwijderd en bij het andere vliegtuig waren enkele leidingen niet correct aangesloten. De OVV onderzoekt de incidenten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid verwacht dat vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen meer luchtvaartmaatschappijen de komende maanden hun vloot operationeel maken.

Met de waarschuwing van donderdag wil de OVV luchtvaartmaatschappijen wijzen op de mogelijke veiligheidsrisico's als vliegtuigen na een periode van stilstand weer in gebruik worden genomen.