Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) wil extra onderzoek naar de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid sloot met Sywert van Lienden. Dat vertelde de minister donderdag tijdens een Kamerdebat. Eerder op de dag erkende Van Ark al dat een deel van de overeenkomst was voorgefinancierd door het ministerie.

De bewindsvrouw stelt dat zij verder wil uitzoeken hoe de deal gefinancierd is, omdat het om "extreem hoge bedragen" gaat. Van Ark wil onder meer nagaan of Van Lienden een oneerlijk voordeel heeft gehad vanwege zijn politieke contacten als CDA-lid.

Van Lienden gebruikte bij zijn mondkapjesdeal dus geld van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Van Ark is hij niet de enige: er zouden vorig jaar zeker honderd leveranties van beschermingsmiddelen voorgefinancierd zijn. Zo'n tien keer zijn de leveringen volledig aanbetaald.

"Wat voor ons het allerbelangrijkste was, was dat we die mondkapjes moesten hebben. We hadden daarom niet de luxe om te kiezen. Als voorfinanciering nodig was, deden we dat", aldus Van Ark. Ze zegt "niet tot in de details te weten" wat er met Van Lienden is afgesproken. "Maar ik ga ervan uit dat dat zeker gebeurd is, omdat het zeker gebruikelijk was in die tijd om deals ook voor te financieren."

Volgens Van Ark is voorfinanciering "eigenlijk een hele gebruikelijke gang van zaken in een pandemie". Als mondkapjes "in een land als China" niet vooraf werden afgerekend, waren ze volgens de minister "soms op het moment dat ze de fabriek verlieten al eigendom van iemand anders".

De Kamer heeft geen goed woord over voor de manier waarop opiniemaker Van Lienden vorig jaar miljoenen heeft verdiend aan de levering van 40 miljoen mondkapjes. PVV en DENK willen het bedrag terugvorderen. Dat lijkt onmogelijk, aangezien de deal volgens Van Ark aan alle regels voldeed.