Een 34-jarige man uit Enschede die ervan wordt verdacht RIVM-directeur Jaap van Dissel en burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te hebben bedreigd, blijft veertig dagen langer vastzitten.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag meldt woensdag dat zijn voorarrest wordt verlengd. De verdachte werd half mei opgepakt en zit sindsdien vast. Op 2 juli moet hij voor de rechter verschijnen.

De 34-jarige Enschedeër was volgens het OM beheerder van een Telegram-groep waarin dreigementen werden geuit en hij deed er zelf ook aan mee. De man werd daarom opgepakt op verdenking van bedreiging en opruiing.

In de Telegram-groep werd onder meer het adres van Van Dissel gedeeld met de oproep om bakstenen door de ruit te gooien.

Van der Kamp werd bedreigd als gevolg van ongefundeerde beschuldigingen van pedoseksuele handelingen. De gemeente ontving tientallen dreigementen van complotdenkers, die spraken van "satanische pedoterreur".

De gemeente Bodegraven spande vrijdag een rechtszaak aan tegen drie complotdenkers. Zij worden ervan verdacht het nepnieuws over een pedoseksueel netwerk te hebben verspreid.