De overeenkomst die Sywert van Lienden met het ministerie van Volksgezondheid sloot om mondkapjes te kunnen leveren, voldeed aan alle voorwaarden die bij een dergelijke transactie gelden. Dat schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) dinsdag.

De door Van Lienden uit China geïmporteerde mondkapjes waren marktconform geprijsd, van voldoende kwaliteit en konden snel geleverd worden, antwoordde Van Ark op Kamervragen van D66, PvdA, ChristenUnie en JA21.

Die partijen hadden de minister om uitleg gevraagd nadat onderzoeksplatform Follow the Money maandag had gemeld dat Van Lienden 9,2 miljoen euro aan de mondkapjesdeal heeft overgehouden. Zijn twee zakenpartners verdienden elk meer dan 5 miljoen euro aan de deal. Met de overeenkomst was in totaal ruim 100 miljoen euro gemoeid.

"Het beeld dat er een exorbitante winst gemaakt zou zijn aan een internationale crisis is niet goed", aldus Van Ark. "Het streven was om beter te veel dan te weinig in te kopen. Dat was destijds ook een duidelijke wens en opdracht van uw Kamer."

De minister wijst erop dat er in april 2020, toen de overeenkomst werd gesloten, een behoorlijk tekort aan medische beschermingsmiddelen was. Daarom had het kabinet er geen bezwaar tegen dat Van Lienden de mondkapjes regelde via een commerciële bv en niet via zijn non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie.

"Het enige dat namelijk telde was om de zorg in Nederland zo snel mogelijk te voorzien van voldoende, kwalitatief goede mondmaskers."

Sywert van Lienden verdiende volgens Follow the Money ruim 9 miljoen euro aan zijn mondkapjesdeal met VWS.

Sywert van Lienden verdiende volgens Follow the Money ruim 9 miljoen euro aan zijn mondkapjesdeal met VWS.
Sywert van Lienden verdiende volgens Follow the Money ruim 9 miljoen euro aan zijn mondkapjesdeal met VWS.
Foto: BrunoPress

Volgens Van Ark 'geen schijn van belangenverstrengeling'

Ook ging Van Ark in op vragen over ogenschijnlijke belangenverstrengeling. Van Lienden had zijn politieke contacten aangewend om de deal rond te krijgen. Hij is een bekende van veel prominente CDA-leden en schreef in 2012 mee aan het verkiezingsprogramma van de christendemocraten.

Van Ark schrijft dat Van Lienden onder anderen minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft benaderd, maar ook contact heeft gehad met Van Arks voorganger Martin van Rijn van de PvdA.

"Aanbiedingen werden onder de aandacht gebracht via (ex-)politici van veel partijen, waaronder het CDA", schrijft Van Ark daarover. Bij het bekijken en behandelen van die aanbiedingen is echter gebruikgemaakt van de standaardprocedures, waardoor er volgens Van Ark "geen schijn van belangenverstrengeling" is.

De 40 miljoen mondkapjes die Van Lienden en zijn zakenpartners uiteindelijk leverden, zijn nog niet gebruikt. Van Ark stelt dat de mondkapjes verkocht, gedoneerd of gerecycled zullen worden als ze helemaal niet door de zorg gebruikt worden.