De Limburgse gemeente Maasgouw zegt op een boerderijcomplex in Linne ruim vijftig arbeidsmigranten te hebben aangetroffen die onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden zouden leven. De gemeente heeft direct een einde aan de situatie gemaakt.

"Ik heb zelden zo'n mensonterende situatie meegemaakt", aldus burgemeester Stef Strous. "Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar."

De arbeidsmigranten werden afgelopen donderdag gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, Inspectie SZW en de gemeente Maasgouw.

Volgens Strous maakten sommige Roemeense arbeidsmigranten een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk en leken ze bang te zijn voor de voorman. "Deze vertoont intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten."

De Roemenen verbleven in de bijgebouwen van de hoeve waar onder meer slaapvertrekken en een eetkamer waren. Ook aan de achterkant van het pand staan nog enkele mobiele woonunits. Verspreid over de slaapvertrekken staan bijna zeventig bedden en stapelbedden, meldt de gemeente.

Voor sommige ramen zitten tralies

Het pand waar de arbeidsmigranten zaten, oogde volgens de gemeente zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Sommige stapelbedden komen tegen het dak aan, er lijkt geen goede ventilatie te zijn en voor sommige ramen zitten tralies.

Kookplaten met gasflessen en gasbranders staan dicht bij ruimten waar vier tot zes mensen slapen, vluchtroutes ontbreken of zijn gebarricadeerd, de brandmelders zijn niet goed en er zijn geen spullen om te blussen als er brand zou uitbreken.

Ook een deugdelijk nachtregister ontbrak. Het echtpaar dat het complex in bezit heeft, heeft wel een klapper met kopieën van identiteitsbewijzen.

Pand werd op 20 mei ook geïnspecteerd

Op 20 mei werd het gebouw ook al eens geïnspecteerd. Toen waren er maar enkele arbeidsmigranten. Van alle aangetroffen bedden bleken er 58 beslapen te zijn.

Arbeidsmigranten moeten vaak onder flexibele contracten repetitief (zwaar) werk verrichten. Als medewerkers sneller werk kunnen afleveren, worden ze beloond door hun Nederlandse werkgever. Dat is ook het geval als het onder invloed van speed gebeurt, vertelden verschillende migranten in februari aan onderzoekers.

Inspectie SZW legde in juni 2020 de werkzaamheden bij een aspergekweker in Noord-Brabant stil. 44 werknemers moesten daar zes weken lang iedere dag acht tot veertien uur asperges steken, schrijft de inspectie woensdag.