Bij een stalbrand in een agrarisch bedrijf in de Limburgse gemeente Nederweert zijn dinsdagmiddag 4.600 varkens omgekomen. Drieduizend varkens in een naastgelegen stal konden worden gered.

De eerste hulpdiensten werden rond 14.00 uur gealarmeerd. Meerdere brandweerkorpsen uit de regio zijn aanwezig om het vuur te bestrijden. Rond 17.00 uur had de brandweer het vuur nog niet onder controle, aldus een woordvoerder.

Het incident is opgeschaald naar GRIP-1, wat betekent dat brandweer, politie en andere hulpdiensten intensiever moeten samenwerken.

De rookontwikkeling was aanvankelijk zo groot, dat de rookkolom in grote delen van Midden-Limburg te zien was. De brandweer riep mensen op ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te zetten. Ook de brandweer in het naburige Noord-Brabant waarschuwde inwoners via een NL-Alert voor de rook.

In de omgeving van Leende kwamen roetdeeltjes omlaag. De brandweer adviseert die met stoffer en blik op te ruimen en vervolgens goed de handen te wassen. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio Limburg-Noord zijn de roetdeeltjes ongevaarlijk en is er geen asbest vrijgekomen. Uit metingen is gebleken dat er geen te hoge concentraties gevaarlijke stoffen in de lucht terechtkwamen.

Bij het incident raakten geen mensen gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Dierenwelzijnorganisatie roept op tot actie consumenten

Dierenwelzijnorganisatie Varkens in Nood roept consumenten in een reactie op geen vlees meer te eten van varkens die niet kunnen vluchten bij een brand.

De organisatie wijst erop dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld 190.000 dieren per jaar om het leven kwamen door stalbranden. Het aantal stalbranden daalt ondanks beloftes van veehouders en overheid niet, het aantal slachtoffers onder de dieren neemt toe, aldus Varkens in Nood. De organisatie wil dat varkens bij brand een nooduitgang hebben.

Het door de stalbrand getroffen bedrijf kreeg eerder te maken met brand. In maart ontstond een broeibrand in een voerinstallatie, meldt Nederweert 24.