De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor het derde weekend op rij een controle gehouden op de A2 bij afrit Hedel. In die Gelderse plaats is een fruitbedrijf gevestigd waar een omvangrijke afpersingszaak speelt. Vorig weekend en het weekend daarvoor was er ook al een grootscheepse controle in die omgeving.

Wat is er aan de hand met het fruitbedrijf in Hedel?

  • Medewerkers van De Groot Fresh Group worden al twee jaar bedreigd.
  • In mei 2019 werd een lading cocaïne ontdekt in een van de fruittransporten, waarop het bedrijf de politie informeerde.
  • Daarop eisten afpersers 1,5 miljoen euro 'schadevergoeding', zonder succes.
  • Na het oppakken van de hoofdverdachte kregen (ex-)medewerkers en familieleden van het fruitbedrijf te maken met geweld.
  • Zo werd een handgranaat tegen de woning van een zoon van een directielid gegooid, werden huizen beschoten en raakten twee ex-medewerkers gewond bij brandstichting.

Een politiewoordvoerder zei eerder dat delen van de gemeente Maasdriel, waar Hedel onder valt, zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie mag in het gebied auto's doorzoeken en mensen preventief fouilleren.

Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag ruim tweehonderd auto's gecontroleerd en hebben twee messen, een ijzeren staaf en dertien flessen lachgas in beslag genomen. Enkele mensen bleken onder invloed van alcohol of drugs.

Op beelden van Omroep Gelderland is te zien dat vorig weekend een auto in beslag genomen en afgevoerd werd. Ook zou daarbij iemand zijn meegenomen naar het bureau.