Het besluit van het demissionaire kabinet om tegen de wil van de Tweede Kamer in geen einde te maken aan zogenoemde 'homogenezingen' leidt tot veel boze reacties. Belangenorganisatie COC wil dat het demissionaire kabinet een duidelijk signaal geeft aan de samenleving dat lhbti-zijn niet genezen kan worden.

Dat stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zaterdag in een reactie.

Het demissionaire kabinet kondigde zaterdag een onderzoek aan naar de "verdere juridische mogelijkheden" om de praktijken aan banden te leggen "die gericht zijn op het veranderen van de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van een individu". Dat onderzoek komt tussen juni en oktober volgend jaar, waardoor een besluit aan een nieuw kabinet zal zijn.

Dat schrijven zorgminister Hugo de Jonge en minister van Justitie Ferd Grapperhaus (beiden CDA) aan de Tweede Kamer.

Het COC wil dat er dit jaar een wettelijk verbod komt. "We hebben lang genoeg gewacht,' reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen. Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je lhbti-zijn kan 'genezen' is een fabeltje, je bent goed zoals je bent."

Ruime meerderheid Kamer wil verbod op therapieën

De ministers reageren op een onderzoek van onderzoeksbureaus Ateno en Bureau Beke over de conversiepraktijken. Sinds de publicatie van het onderzoek, heeft een ruime meerderheid van de Kamer om een verbod op dit soort praktijken gevraagd, die "met name in (orthodoxe) kerkelijke kringen" voorkomen.

Maar "het is nu nog niet mogelijk om te bepalen op welke wijze het voorkomen en tegengaan van homoconversie het meest succesvol kan worden gerealiseerd", schrijven de bewindsmannen aan de Kamer. Daar is dus nader onderzoek voor nodig.

Kabinet komt met 'steunpunten' voor lhbti's

Wel wil het kabinet enkele maatregelen nemen om de conversietherapieën "krachtiger" tegen te gaan. Zo komen er steunpunten voor lhbti's.

Ook wordt in de tussentijd een 'gedragscode' opgezet, "waarmee een norm kan worden gesteld ten aanzien van seksuele identiteit in relatie tot geloof en levensovertuiging". Die gedragscode kan ook een "duidelijk handvat" bieden aan de rechter. Sommige aspecten van conversiepraktijken zijn namelijk al in strijd met de wet, bijvoorbeeld als er sprake is van dwang. Het Humanistisch Verbond moet samen met religieuze koepelorganisaties werken aan deze gedragscode.

Slob krabbelt terug: 'Homoseksuele identiteit afwijzen gaat te ver'
165
Slob krabbelt terug: 'Homoseksuele identiteit afwijzen gaat te ver'

VN heeft opgeroepen tot verbieden van deze praktijken

Therapeuten claimen tijdens dit soort genezingstrajecten homoseksualiteit af te kunnen leren. Artsen wereldwijd hebben de therapieën veroordeeld, omdat tijdens deze trajecten psychische en fysieke dwang gebruikt wordt. Soms moeten homo's en lesbiennes zelfs elektroshocktherapie ondergaan.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat lhbti's middels deze methodes hetero zouden kunnen worden. De Verenigde Naties heeft opgeroepen wereldwijd dit soort therapieën af te schaffen. In onder meer Duitsland, Canada, Brazilië, Ecuador en Malta is dit al gebeurd.

Lhbti's lopen ernstige psychische schade op bij de therapieën

Uit recent onderzoek van de VN blijkt dat 98 procent van alle lhbti's die dit soort therapieën hebben ondergaan ernstige psychische schade hebben opgelopen, depressief zijn geworden of zelfs zelfmoordneigingen hebben gekregen.

Voor de verkiezingen beloofden acht politieke partijen zich hard te maken voor betere lhbti-emancipatie in Nederland. Tot deze acht partijen behoorden drie van de vier coalitiepartijen: VVD, D66 en CDA.

Zo klinkt het als je tegen heterostellen praat zoals tegen gaystellen
Zo klinkt het als je tegen heterostellen praat zoals tegen gaystellen