Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag levenslang geëist tegen Iliass K. wegens het aansturen van drie moorden en het beramen van twee moordaanslagen De 33-jarige Amsterdammer leidde volgens het OM "een nietsontziende criminele organisatie".

Zeven medeverdachten hoorden strafeisen uiteenlopend van 4 tot 25 jaar tegen zich uitspreken. Voor een negende verdachte vroeg het OM vrijspraak.

Het omvangrijke strafproces tegen de vermeende leden van wat het OM "een professionele en strak geleide organisatie" noemde, draait om de moord op Alex Gillis (30) in Zaandam, de geruchtmakende vergismoord op de eveneens dertigjarige Stefan Eggermont in Amsterdam en de liquidatie van Massod Amin Hosseini (26) in Amsterdam, alle drie in 2014.

De bende - voortgekomen uit de organisatie van de in 2014 zelf geliquideerde crimineel Gwenette Martha - is daarnaast gelinkt aan twee niet-voltooide moorden in 2014 en 2015. Volgens het OM staat vast dat de organisatie in de ontstane onderwereldvete "tegelijkertijd bezig was met de jacht op meerdere mensen".

Zo zou sprake zijn geweest van nog zeker vier andere doelwitten. De aanklager zei dat de bende te werk ging "met een roekeloosheid en gewetenloosheid die niet is te bevatten".

'Verdachte heeft recht op vrijheid verspeeld'

Iliass K. vervulde een centrale rol in de organisatie. Hij was de schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders, nam moordopdrachten aan, liet ze uitvoeren en toonde "geen enkel respect" voor het leven van de slachtoffers, aldus het OM. "Met de "drie kille moorden" waartoe hij opdracht gaf, heeft K. "zijn recht op vrijheid verspeeld", zei de officier van justitie.

Hij eiste 25 jaar gevangenisstraf tegen Gökhan C. (33), alias 'De Reus', die wordt gezien als bestuurder van de vluchtauto die na de moord op Gillis werd gebruikt. Ook verdenkt het OM hem van betrokkenheid bij het beramen van ten minste één moordaanslag.

Hosseini was de vermoedelijke schutter bij de moorden op Gillis en de volstrekt onschuldige jonge huisvader Eggermont. Hosseini werd zelf doodgeschoten nadat hij bij zijn opdrachtgevers in ongenade was gevallen.

K. heeft zich net als vrijwel alle andere verdachten voortdurend beroepen op zijn zwijgrecht. De strafeis levenslang hoorde hij ogenschijnlijk onaangedaan aan. De zaak gaat vanaf volgende week verder met de verweren van de verdachten. De uitspraak is voorzien op 30 augustus.