Vijf mensen zijn vrijdag rond 23.15 uur afzonderlijk neergestoken in de omgeving van de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, meldt de politie. Een van hen is ter plekke overleden. De andere vier zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Een 29-jarige man uit Amstelveen is aangehouden.

Het onderzoeksteam onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) heeft op dit moment geen directe aanwijzingen dat bij de steekpartij sprake is geweest van een terroristisch motief. Wel worden alle opties vooralsnog opengehouden, meldt de lokale driehoek, waarin de gemeente, het OM en de politie vertegenwoordigd zijn.

Rond 23.00 uur kwamen de eerste meldingen over het incident binnen, waarna de politie een klopjacht op de dader begon. De politie gaat ervan uit dat één persoon de vijf mensen heeft gestoken in de wijk De Pijp.

Er waren veel hulpdiensten aanwezig en er werden twee traumahelikopters opgeroepen. Ook werd een politiehelikopter ingezet. Leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) waren eerder op de avond aanwezig in de omgeving, maar hebben niet opgetreden.

De omgeving, waaronder de kruising van de Ceintuurbaan en de Ferdinand Bolstraat, was ruim afgesloten. In de Scheldestraat iets verderop deed de forensische opsporing onderzoek en maakte ze foto's. Vervoersbedrijf GVB meldde dat trams en de metro in de buurt werden omgeleid of niet in De Pijp stopten.

Bewoners mochten alleen onder begeleiding het gebied in.

Amsterdamse driehoek betuigt medeleven

De Amsterdamse driehoek laat weten in de nacht van vrijdag op zaterdag met elkaar te hebben gesproken over de steekincidenten en het lopende onderzoek. In de loop van zaterdag zal de driehoek met meer informatie komen.

De driehoek betuigt zijn medeleven met de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer en wenst de gewonden een spoedig herstel en al hun naasten sterkte toe. De gemeente zal de sentimenten en eventuele onrust in De Pijp de komende tijd goed in de gaten houden en er wordt slachtofferhulp ingeschakeld.

Man steekt vijf mensen neer in Amsterdam
44
Man steekt vijf mensen neer in Amsterdam