Justitie heeft jarenlang onderzoek kunnen doen met vergaande opsporingsbevoegdheden, terwijl daar enkel "onderbuikgevoelens" aan ten grondslag lagen. Die beschuldiging van advocaat Jan-Hein Kuijpers van Martien R. is maandag besproken bij de start van de inhoudelijke behandeling van het proces tegen de Osse R. in de rechtbank in Den Bosch. De conclusie van de raadsman is dat R. geen eerlijk proces heeft gekregen en daarom vrijuit moet gaan.

Justitie wrijft R. het leiden van een crimineel familienetwerk aan, dat vanaf 2018 op grote schaal handelde in cocaïne en wapens. R. ontkent alles. "Ik word iedere keer weggezet als een grote maffiabaas", aldus R. Hij vertelde de rechter dat hij iedere keer in de media moet lezen "wat hij zogenaamd allemaal gedaan heeft". "Klopt niets van."

Volgens Kuijpers waren er bij de start van het onderzoek geen concrete verdenkingen. Daarnaast bleef de politie maar afluisteren bij R. terwijl er criminele activiteiten werden geconstateerd. Het enige doel daarvan was een zaak opbouwen jegens de familie R., aldus de advocaat.

Van maart 2018 tot en met oktober 2019 hing afluisterapparatuur in een schuur, het 'kantoor' van R., op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Volgens de advocaat wil het Openbaar Ministerie (OM) "Martien opknopen aan de hoogste boom die in Brabant te vinden is".

OM: Wel stevige verdenking van omvangrijke drugshandel

Het OM protesteerde tegen de aantijgingen van Kuijpers. "Wij accepteren het niet dat we worden beschuldigd van liegen." Het OM zag bij de start van het onderzoek - en nog altijd - wel degelijk een stevige verdenking van omvangrijke drugshandel.

De strafzaak telt in totaal vijftien verdachten, onder wie drie broers, de zoon, een neef en een schoonzus van R. Met de 25 dagen die voor het proces zijn uitgetrokken is het een van de grootste Brabantse strafzaken van de afgelopen tien jaar.

Maandag en dinsdag wordt eerst de rechtmatigheid van het afluisteren besproken en het gebruik van gekraakte berichten. Tijdens het proces zullen daarna telkens deelonderzoeken besproken worden. Daarop volgt steeds het betoog van justitie, gevolgd door een pleidooi. Het eerste deelonderzoek wordt vanaf vrijdag behandeld. Dat gaat over de smokkel van 1.561 kilo cocaïne.

De strafeisen worden verwacht op 2 juli. De uitspraak is op 6 september voorzien.