Rijkswaterstaat is zondagochtend begonnen met het weghalen van het aangevaren deel van de Gerrit Krolbrug in Groningen. De brug raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar beschadigd toen een Duits vrachtschip er op botste.

De brug is sinds de botsing niet meer bedienbaar. Door de aanvaring hangt de brug scheef in het draaischarnier en is het stoplicht afgebroken. De brug is inclusief de bijbehorende fietsbruggen afgesloten voor zowel auto's als fietsers, voetgangers en scheepvaart. Ongeveer twintig schepen liggen te wachten om verder te kunnen.

Zaterdagavond begon Rijkswaterstaat al met voorbereidingen om het aangevaren brugdeel uit de vaarweg te verwijderen. Er worden twee kranen aan beide zijden van de brug gezet, zodat het brugdeel opgetild kan worden. Het wordt dan eerst op een ponton gehesen. Hoelang de hele operatie gaat duren, is onduidelijk.

De schipper van het Duitse vrachtschip, een 59-jarige man uit Tsjechië, was niet onder invloed van alcohol of drugs tijdens de aanvaring, zo werd zaterdag al duidelijk. Het schip was technisch gezien in orde.

De schipper werd later op zaterdag wel aangehouden en verhoord. Hij heeft vooralsnog een proces-verbaal gekregen wegens 'geen goed zeemanschap' en het 'door zijn schuld vernielen' van de brug. Nadere onderzoeken en verhoren de komende dagen zullen duidelijk moeten maken of hem nog meer ten laste zal worden gelegd.

Drone filmt schade aan door schip geramde brug in Groningen
57
Drone filmt schade aan door schip geramde brug in Groningen