De ruim honderd personen die vrijdag werden aangehouden tijdens een pro-Palestijnse demonstratie op het Jaarbeursplein in Utrecht zijn weer vrij. Alleen een persoon die stenen gooide naar de politie zit nog vast.

De demonstranten werden opgepakt vanwege het negeren van een noodbevel of vanwege de Wet openbare manifestaties. Tijdens de demonstratie hielden de aanwezigen zich namelijk niet aan de coronaregels. Alle opgepakte demonstranten hebben een boete gekregen van het Openbaar Ministerie.

De demonstratie werd door de gemeente ontbonden nadat het te druk werd op het plein. Ondanks herhaalde verzoeken om te vertrekken, bleven de demonstranten op het plein.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen in dit conflict

ME moest laatste demonstranten verwijderen

De Mobiele Eenheid (ME) moest eraan te pas komen om de laatste demonstranten van het Jaarbeursplein te verwijderen. Om verdere spontane protestacties te voorkomen, werd ook een noodbevel uitgevaardigd voor de nabijgelegen wijken Lombok, Nieuw Engeland en de Dichterswijk.

De ruim honderd arrestaties werden verricht in Lombok, nadat de groep demonstranten daar bij de moskee aan de Kanaalstraat werd ingesloten door de ME.

De demonstratie onder de noemer 'Free Palestina' werd gehouden naar aanleiding van de escalatie van het Palestijns-Israëlische conflict. Tijdens de demonstratie waren veel Palestijnse vlaggen te zien. Zondag staat een vergelijkbare actie op de Dam in Amsterdam gepland.

Honderd pro-Palestijnse demonstranten in Utrecht aangehouden
60
Honderd pro-Palestijnse demonstranten in Utrecht aangehouden