In het noorden van het land was in de nacht van woensdag op donderdag het noorderlicht te zien. Op sociale media delen verschillende mensen een foto waarop een glimp van het licht te zien is. Het noorderlicht is erg lastig te zien met het blote oog, maar met een camera kunnen de kleuren wel mooi vastgelegd worden, legt Philippe Schambergen van Buienradar uit.

Jannes Wiersema, "hobby-weeramateur", liet het fraaie groen-paarse licht in een foto zien, maar Schambergen ontdekte dat dit een foto uit 2015 is. Sytse Schoustra wist de "groene zweem" in de nacht van woensdag op donderdag vanaf Terschelling wel vast te leggen en zegt het noorderlicht ook met het blote oog waargenomen te hebben. Jordy van den Berg wist het poollicht vanaf Ameland te fotograferen.

Het noorderlicht heeft te maken met de activiteit van de zon. Op de onstuimige, kolkende vuurbal komen soms uitbarstingen voor. Bij zo'n uitbarsting, ook wel zonnestorm genoemd, wordt er in één klap een grote hoeveelheid geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Het poollicht ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met enorme snelheden botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer.

Het noorderlicht, ofwel aurora borealis, is meestal alleen te zien in gebieden dicht bij de poolcirkel. Maar het kan ook verder "uitzakken" naar het zuiden en zo in Nederland te zien zijn, legt Weerplaza uit. Of het vervolgens ook te zien is, heeft te maken met of er opklaringen zijn. Vooraf werd al gehoopt een glimp van het noorderlicht te kunnen opvangen, en uiteindelijk bleek het dus vannacht helder genoeg.

De zon heeft een cyclus van elf jaar, vertelt Schambergen, waarin de zon 5,5 jaar in activiteit toeneemt en de andere 5,5 jaar weer afneemt. "De zonneactiviteit zit nu juist in een dieptepunt, dus het is vrij uitzonderlijk dat het juist nu gebeurt", zegt hij. De komende jaren neemt de activiteit van de zon weer toe en dus is er meer kans het noorderlicht nog eens te spotten. "Maar het blijft uitzonderlijk, hoogstens een paar keer per jaar."