Jahangir A., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Els Slurink in 1997 in Groningen, zegt de 33-jarige vrouw niet te hebben gekend. Dit heeft hij verklaard bij de politie, bleek woensdag bij een inleidende zitting in de rechtbank in Groningen.

De zaak was jarenlang een zogenoemde cold case. Het lichaam van Slurink werd op 21 maart 1997 gevonden in haar woning aan het Van Brakelplein. De klinisch psycholoog was 's nachts met een steek in het hart om het leven gebracht. De politie trof DNA van een onbekende man aan onder een nagel van Slurink. In de achtertuin werden schoenafdrukken gevonden. Het wapen bleef spoorloos.

De 44-jarige A. werd in februari dit jaar vanwege een DNA-match gearresteerd in Geldrop. A. heeft geen verklaring voor de match en zegt Slurink nooit in zijn leven te hebben gezien. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van moord.

De cold case werd begin dit jaar uitgebreid belicht door de politie. Het programma Opsporing Verzocht besteedde er aandacht aan. Op bijna honderd locaties in de stad Groningen hingen twee weken lang posters. De politie deelde ook flyers uit. Dit alles leverde 140 tips op.

A. was niet aanwezig bij de eerste openbare zitting. Zijn advocaat en het OM konden onderzoekswensen indienen. Dit gebeurt op een later moment. De verdachte is kortgeleden van advocaat gewisseld en de nieuwe raadsman heeft geen gelegenheid gehad om verzoeken op te stellen.

De rechtbank streeft ernaar om de zaak in december te behandelen. A. blijft in voorarrest en gaat nog naar het Pieter Baan Centrum voor psychisch onderzoek.