De politie heeft in de aanloop naar de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op meerdere plaatsen in het land aanvaringen tussen "verschillende supportersgroepen" zondag weten te voorkomen. Dat zegt de Rotterdamse locoburgemeester Bert Wijbenga.

In Vlaardingen hield de politie negen personen aan voor verboden wapenbezit. Zij hadden onder meer een boksbeugel en een honkbalknuppel bij zich, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Volgens Wijbenga is op verschillende plaatsen in het land een stokje gestoken voor mogelijke confrontaties. Dat is volgens hem te danken een "een goede informatiepositie" van de politie en andere betrokken autoriteiten.

Zo rukten rukte de Mobiele Eenheid (ME) van de politie in Vlaardingen uit om een groep van enkele tientallen voetbalfans in te sluiten, die daar volgens de woordvoerder niet waren "om een potje voetbal te kijken" en mogelijk onderweg waren naar een confrontatie.

Bij het stadion in Rotterdam-Zuid, waar het voor de wedstrijd stil was en een handjevol supporters liep, werden enige aanhoudingen verricht voor "zaken als belediging of illegaal vuurwerkbezit", laat de woordvoerder weten. Een uur voor de aftrap om 14.30 uur in De Kuip waren er volgens de politie geen grote incidenten in Rotterdam en omgeving.

Explosies bij supporterscafés houden politie bezig

De Klassieker is altijd gespannen, maar dit jaar al helemaal. Afgelopen week vonden er explosies plaats bij cafés in Rotterdam die vaak door supporters van Feyenoord bezocht worden en daarna ook bij een café van Ajax in Amsterdam.

De ME moest zaterdag ingrijpen bij het trainingscomplex van Feyenoord waar supporters de politie met onder meer vuurwerk bekogelden.

Ook opperden politievakbonden bij hun achterban om tijdens de wedstrijd het werk stil te leggen, onder meer uit onvrede met de cao en werkdruk. De gemeente Rotterdam spande een kort geding aan om de staking te voorkomen maar na een toezegging van het kabinet tot nieuwe gesprekken met de bonden waren de acties van de baan.