De "vreemde, indringende" geur die bewoners van Lelystad roken en voor de gemeente aanleiding was om zaterdagavond zestien straten te ontruimen, blijkt afkomstig van een benzineachtige stof in het riool. Volgens de gemeente bleek dat uit onderzoek naar monsters die door de brandweer zijn genomen.

De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag begonnen met het leegpompen en doorspoelen van het riool. Het opgezogen water wordt afgevoerd naar het waterzuiveringsbedrijf. Daar komt het in een depot terecht, meldt de gemeente.

"Naar verwachting heeft de brandweer, gezien de flinke hoeveelheid die is aangetroffen, daar enkele uren voor nodig", zegt een gemeentewoordvoerder. Als die werkzaamheden afgerond zijn, worden opnieuw metingen verricht en besloten of en wanneer de ongeveer vijfhonderd geëvacueerde omwonenden kunnen terugkeren. Ze verwacht dat daar zondagmorgen een besluit over wordt genomen.

In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging, maar de geur bleek uit het riool te komen. Welke stof is aangetroffen, is nog onduidelijk. "We hopen daar in de loop van de nacht meer duidelijkheid over te krijgen", aldus de gemeente.

Uit voorzorg moesten zaterdagavond zo'n vijfhonderd omwonenden hun huis verlaten. De gemeente vroeg ze naar vrienden of familieleden buiten de getroffen wijk Punter te gaan. Als ze daar niet terechtkonden, konden ze tijdelijk worden opgevangen in de school De Rietlanden. "Voor ongeveer 25 mensen die zich daar hadden gemeld, is een overnachting in een hotel in de stad geregeld", zei een woordvoerder eerder.

Het Rode Kruis was aanwezig om te helpen bij de opvang. Vrijwilligers hadden bedden, stoelen en tafels neergezet en stelden de omwonenden gerust, liet een woordvoerder weten. Meerdere evacués zijn besmet met het coronavirus of zitten uit voorzorg in quarantaine. Zij moesten afzonderlijk worden opgevangen.

De hulpdiensten zijn met veel mensen en materieel ter plaatse. De politie heeft de omgeving afgezet en alle wegen in de wijk afgesloten. Uit voorzorg is er ook een ambulance ter plaatse. Aan het begin van de avond is een NL-Alert verstuurd naar de bewoners van de wijk.