De rechtbank Gelderland heeft vijf jongeren die eind oktober een 73-jarige man in Arnhem met fatale afloop mishandelden omdat ze meenden dat hij een pedofiel was, veroordeeld tot zes tot twaalf maanden jeugddetentie en werkstraffen.

Voor de verdachten werd jeugdstrafrecht toegepast, omdat vier van hen ten tijde van het incident minderjarig waren.

De twee jongens die het meeste geweld gebruikten, kregen een jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk. De andere drie werd zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf van tweehonderd uur opgelegd.

Tevens moeten de vijf verdachten de familie van het slachtoffer gezamenlijk 52.500 euro affectieschade (immateriële schade) vergoeden en 11.000 euro aan begrafeniskosten betalen.

De rechtbank benadrukte dat het vanwege de jeugdige leeftijd van de jongens een moeilijke beslissing was, maar dat het feit dat de jongens "voor eigen rechter" speelden zwaar meewoog.

Jongens zagen zichzelf als 'pedojagers'

De jongens hadden al eerder als 'pedojagers' opgetreden, maar nog niet eerder met een fatale afloop.

Ze deden zich vorig jaar in online chatgesprekken met de 73-jarige man voor als een 15-jarige jongen die op zoek was naar seks. Ze maakten een afspraak met de man, ondanks dat hij liet weten vijftien jaar te jong te vinden, en confronteerden hem op de afgesproken plek.

De man probeerde weg te komen, maar werd door de jongens dusdanig geschopt dat hij later aan zijn verwondingen overleed.