Er is aangifte gedaan tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt maandag berichtgeving daarover door RTV Drenthe.

"De aangifte wordt op dit moment onderzocht", zegt een woordvoerder van het OM Oost-Nederland. "Zoals gebruikelijk in zedenzaken gaan we hier in dit stadium niet verder op in. Dit raakt de privacy van een gezin dat al volop in de schijnwerpers heeft gestaan."

Bronnen melden aan RTV Drenthe dat het slachtoffer een van de jongere kinderen uit het gezin zou zijn en dat een van de oudere kinderen aangifte zou hebben gedaan. Het OM doet daar geen uitspraken over.

Het OM zag begin dit jaar af van de vervolging van de 68-jarige Gerrit Jan van D. Hij kreeg in 2016 een ernstige hersenbloeding, waardoor hij zich volgens het OM niet meer kan verdedigen en een eerlijk proces niet mogelijk was.

Van D. werd ervan verdacht zes van zijn negen kinderen jarenlang tegen hun wil te hebben vastgehouden op een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Daarbij zou ook sprake zijn geweest van mishandeling en seksueel misbruik.

De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat een van de kinderen alarm had geslagen. Hij was destijds uit de boerderij weggelopen en heeft vervolgens alarm geslagen.

Zaak tegen klusjesman loopt nog

De zaak tegen medeverdachte Josef B. gaat nog wel door, in september. Hij wordt er ook van verdacht de kinderen tegen hun wil te hebben vastgehouden. De 60-jarige B., Oostenrijker van geboorte, zou de huurder van de boerderij zijn geweest en een vriend van Van D. Hij zit niet meer in voorarrest.

Op eerdere, tussentijdse zittingen heeft hij de beschuldigingen van de hand gewezen en gezegd dat er sprake is van een "heksenjacht".