In de rechtbank van Noord-Holland is maandag de zaak rondom de vergismoord op Stefan Eggermont in juli 2014 behandeld. In een slachtofferverklaring die door Eggermonts vriendin werd voorgelezen, liet zijn negenjarige zoon weten te hopen zijn vader ooit nog te kunnen zien.

Eggermont kwam bijna zeven jaar geleden terug van een avond voetbal kijken toen hij in zijn auto in de Amsterdamse Conradstraat werd doodgeschoten. De schutter zag hem aan voor crimineel Omar Lkhorf, die in dezelfde buurt woonde en in hetzelfde type auto reed.

Verdachte Iliass K. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de opdrachtgever. Zelf zwijgt hij. De vermoedelijke schutter is Amin Hosseini, die in 2014 zelf werd geliquideerd. Motief voor die moord zou vergelding zijn voor de fout die hij had gemaakt door Eggermont dood te schieten.

In onderlinge communicatie die wordt toegeschreven aan K. en medeverdachte Dennis Mongen, die vorig jaar in een Spaanse cel overleed, klinkt vooral de spijt dat Lkhorf nu weet dat er op hem wordt gejaagd en het moeilijker zal zijn hem alsnog te vermoorden. "En ik had me er zo op verheugd", aldus een bericht van de 33-jarige K.

In een ander bericht dat aan K. wordt toegeschreven, staat dat hij wellicht beter zelf de moord had kunnen uitvoeren om een dergelijke fout te voorkomen. De beoogde liquidatie van Lkhorf was onderdeel van een onderwereldconflict dat in de jaren daarna velen het leven zou kosten.

Lkhorf zelf zit een levenslange gevangenisstraf uit voor betrokkenheid bij een reeks moorden uit wraak voor de dood van zijn jongere broer in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.

Moeder en vriendin uiten hun verdriet

De moeder en de vriendin van het slachtoffer uitten maandag in hun slachtofferverklaring hun verdriet. Eggermonts vriendin Janke Verhagen vertelde dat haar destijds tweejarige zoon zijn vader achter gordijnen en onder het bed zocht, omdat hij niet besefte dat zijn vader dood was.

"Toen werd hij boos op mij, omdat hij hem niet kon vinden", vertelde Verhagen in tranen. Ook las ze een briefje van haar zoon voor. Hij schrijft het heel jammer te vinden dat zijn vader beschoten is en te hopen op een superkracht, zodat hij hem als geest kan zien.

De strafeis tegen K., die in meerdere moordonderzoeken verdachte is, wordt op 25 mei uitgesproken.