Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een half jaar cel geëist tegen oud-PVV'er en voormalig politieman Hero Brinkman. Het gewezen Kamerlid stond voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie.

In 2016 en 2017 zou Brinkman (56) herhaaldelijk gegevens hebben verstrekt aan een journalist van De Telegraaf. De krant maakte daar volgens het OM gebruik van voor zes artikelen, onder andere over terrorisme.

In al die artikelen dook vertrouwelijke informatie op, aldus het OM. Het OM meent dat niemand anders dan Brinkman het lek kan zijn geweest.

Volgens justitie bestaat het motief van Brinkman uit "een waaier aan redenen". Dat hij boos was op de politie zou daar de kern van vormen. Nadat Brinkman de PVV had verlaten, keerde hij terug naar de politie in Amsterdam, waar hij eerder ook werkzaam was. Vervolgens heeft de politietop hem stelselmatig gedwarsboomd, meent hij.

'Ik was een doodeerlijke politieman'

Brinkman ontkende vrijdag stellig dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De politie was volgens hem blind voor de gevaren van een terroristische aanslag in Amsterdam. "Ik ben vijf jaar lang door de politieleiding in het ootje genomen. En vervolgens laat men een hele groep terreurdaders lopen."

Hij zou slechts een geanonimiseerd dossier aan De Telegraaf hebben gegeven dat betrekking heeft op zijn ontslagperikelen. "Ik heb 33 jaar bij politie gewerkt. Ik heb nog nooit iets gelekt, aan niemand. Ik was een doodeerlijke politieman." Volgens het OM bevatte dat dossier ook stukken uit strafrechtelijke onderzoeken, die hoe dan ook geheim hadden moeten blijven.

OM wijst op gevonden documenten

Volgens het OM heeft Brinkman geen opening van zaken gegeven. De officier van justitie wees ter onderbouwing van haar eis op documenten die zijn gevonden bij Brinkman thuis en in zijn auto.

Brinkman heeft volgens justitie ook in politiesystemen personen nagetrokken op verzoek van zijn toenmalige vriendin.

De rechtbank doet uitspraak op 14 mei.