Het Nederlanderschap van zes Syriëgangers is terecht ingetrokken, oordeelt de Raad van State vrijdag. Sinds 2017 kan die zeer zware maatregel worden opgelegd voor deelname aan terroristische organisaties.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) besloot het Nederlanderschap van de zes uitreizigers in te trekken.

Sinds de wet over het Nederlanderschap in 2017 is gewijzigd, kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken als een persoon zich aansluit bij een groepering die op een lijst van terroristische organisaties staat. De staatssecretaris heeft voor de hoogste bestuursrechter moeten aantonen dat de uitreizigers zich op of na 11 maart van dat jaar hadden aangesloten bij zo'n organisatie, omdat de wet niet met terugwerkende kracht werkt.

Drie van de zes personen om wie het nu gaat, zijn inmiddels door de rechtbank bij verstek veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Voor de andere drie bestaan ambtsberichten van inlichtingendienst AIVD waaruit blijkt dat zij waren aangesloten bij verschillende terroristische organisaties.

De Raad van State ziet hierin voldoende grond voor het besluit dat - zoals de instantie het zelf omschrijft - "niet lichtvaardig" genomen mag worden.

Het gaat om onder anderen een man die zich in Syrië heeft aangesloten bij Jabhat al-Nusra en een vrouw die een leidinggevende rol heeft vervuld bij het Nusaybah-bataljon, een onderdeel van IS.