De leden van de Haagse band Golden Earring zijn benoemd tot ereburgers van Den Haag. Het college van burgemeester en wethouders heeft de rockmuzikanten de Gouden Erepenning toegekend, maakte de gemeente vrijdag bekend.

De in 1961 opgerichte rockband krijgt de hoogste gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn grote nationale en internationale succes. Daarmee heeft Golden Earring, bekend van hits als Radar Love en Twilight Zone, volgens de gemeente bijgedragen aan de bekendheid van Den Haag als muziekstad.

De erepenning is vanwege de huidige coronasituatie niet persoonlijk overhandigd. Manager Rob Gerritsen liet namens de band weten het een eer te vinden.

"We zijn gestart op de kleine podia in Den Haag. Daarna hebben we vele andere nationale en internationale podia mogen betreden. Den Haag is altijd onze thuisbasis gebleven."

Golden Earring bestond sinds 1970 uit vaste bandleden Barry Hay (zang), George Kooymans (gitaar), Rinus Gerritsen (basgitaar, toetsen) en Cesar Zuiderwijk (drums).

Eerder dit jaar werd bekend dat gitarist en medeoprichter Kooymans aan de spierziekte ALS lijdt en daardoor niet meer kan optreden. De band liet daarna weten niet zonder hem verder te gaan en na precies zestig jaar te stoppen.

Golden Earring speelt op het strand in 1986
Golden Earring speelt op het strand in 1986