Verdachte Samir El Y. wilde de 24-jarige Bas van Wijk niet doodschieten, zei zijn advocaat donderdag in de rechtbank in Amsterdam. Het zou evenmin zijn bedoeling zijn geweest om door te schieten een horloge te kunnen stelen van een van de vrienden van het slachtoffer.

Maandag eiste de officier van justitie achttien jaar cel en tbs voor de fatale schietpartij op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam.

El Y. (21) heeft bekend tweemaal op Van Wijk geschoten te hebben. Het fatale schot in de borst van het slachtoffer kwam door adrenaline bij de schutter of door de terugslag van het wapen nadat het slachtoffer in zijn been was geschoten, concludeert de advocaat uit de vele verklaringen.

Van Wijk boog volgens haar voorover om naar zijn gewonde been te grijpen, waardoor de tweede kogel in zijn longen terechtkwam.

"Deze zaak is de media ingegaan als de Rolex-moord", zei advocaat Veerle Hammerstein in haar pleidooi. Dat is in haar ogen onterecht. Volgens Hammerstein schoot El Y. niet om de diefstal van het horloge te vergemakkelijken, waar de officier van justitie van overtuigd is.

Verdachte wilde volgens advocaat weglopen

Voor de aanklacht gekwalificeerde doodslag moet juridisch vast komen te staan dat Van Wijk de dader in de weg stond toen die het horloge weg wilde nemen. Daar was volgens Hammerstein geen sprake van: Van Wijk stond El Y. niet in de weg, zei de raadsvrouw.

"Mijn cliënt wilde weglopen, maar draaide zich om toen hij werd aangesproken door Bas van Wijk. Het slachtoffer wilde bemiddelen, wilde praten, probeerde de boel te sussen." El Y. zou hebben geschoten uit "gekrenktheid".

Nadat er geschoten was, gaf de eigenaar zijn imitatie-Rolex mee aan de schutter, maar de diefstal was volgens Hammerstein nooit de opzet.

Verdachte zou bedreigd worden

De raadsvrouw vertelde ook wat haar jonge cliënt bezielde toen hij besloot een wapen mee te nemen naar een drukbezochte recreatieplas. "Waarom gaat iemand met een geladen wapen naar een strandje? Mijn cliënt werd al een paar weken bedreigd. Dat had te maken met schulden en drugshandel."

De verdachte was tijdens het schietincident in augustus vorig jaar twintig jaar oud en verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de verdediging moet daarom het jeugdstrafrecht worden toegepast. Als de rechter hiertoe niet besluit, zou een celstraf van acht jaar volgens de advocaat passender zijn dan de geëiste achttien jaar.

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.