De rechtbank Den Haag heeft de twintigjarige Kevin A. veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn aandeel in de gewelddadige confrontatie tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen bij de Pier in Scheveningen. De opgelegde straf is voor het voorbereiden van doodslag, openlijke geweldpleging, vuurwapenbezit, bedreiging en diefstal met geweld.

Bij de confrontatie op 10 augustus vorig jaar werd de negentienjarige Cennethson 'Chuchu' Janga uit Rotterdam doodgestoken. Twee Amsterdamse verdachten zitten daarvoor nog in voorarrest. Zij staan later dit jaar voor de rechter.

A. was met een vuurwapen in zijn tas naar Scheveningen gegaan en heeft volgens de rechtbank als eerste geweld gebruikt. Hij pakte een van de Amsterdamse jongens vast en trok hem met kracht naar zich toe.

Toen de jongen viel, is hij door meerdere personen geslagen en geschopt. Het conflict zou te maken hebben met een ruzie tussen rapper Blacka - een vriend van A. - en de twintigjarige Amsterdammer Tyrece B., die nog voortvluchtig is.

Politie zet Scheveningse Pier af na dodelijke steekpartij
56
Politie zet Scheveningse Pier af na dodelijke steekpartij

A. eerder veroordeeld voor geweldsdelicten

Het was niet de eerste keer dat A. voor de rechter moest verschijnen. Eerder werd hij veroordeeld voor vermogens- en geweldsdelicten.

Volgens de reclassering is bij hem sprake van "een zorgelijk patroon van geweldsdelicten, psychische problematiek, zwakbegaafdheid en een hoog recidiverisico".