Weinig verpleeghuizen hebben de laatste tijd ondanks de hoge vaccinatiegraad versoepelingen doorgevoerd. Dat melden de universiteiten van Nijmegen en Maastricht op basis van onderzoek bij 76 verpleeghuizen, die al bijna een jaar lang worden gevolgd.

In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen COVID-19 en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. Desondanks zeggen veel verpleeghuisbewoners nu nog te kampen met eenzaamheid, onder meer omdat er zo weinig bezoek welkom is en er verder weinig sociale interactie is.

Sommige verpleeghuizen willen volgens de onderzoekers pas soepelere regels invoeren als alle bewoners volledig zijn ingeënt. Andere verzorgingshuizen hebben nog helemaal geen plan daarvoor gemaakt en een deel vindt dat in de verpleeghuizen dezelfde regels moeten gelden als in de rest van het land.

Jan Hamers, hoogleraar Ouderenzorg aan de universiteit Maastricht, denkt dat de situatie binnen en buiten verpleeghuizen echter niet te vergelijken is en dringt aan op versoepelingen. "De vaccinatiegraad in de maatschappij is veel lager en verpleeghuisbewoners gaan doorgaans niet naar een intensive care (ic)", aldus Hamers. "Ik begrijp hoe moeilijk het is om de eerste stappen te zetten, maar dit is hét moment waarop verpleeghuizen het initiatief kunnen nemen om, in overleg met bewoners, naasten en medewerkers, versoepelingen toe te passen."

VWS heeft begrip voor voorzichtigheid verpleeghuizen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat aan NU.nl weten te hopen op meer versoepelingen bij de verpleeghuizen. Tegelijkertijd heeft het ministerie ook begrip voor de voorzichtigheid van de verpleeghuizen.

"Minister Hugo de Jonge van VWS heeft begin april in een Kamerbrief de verpleeghuizen gevraagd om kansen te pakken met versoepelingen", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Maar de inschatting daarover is aan de verpleeghuizen."

"Die weten precies wat er op hun locatie speelt. Wij moeten niet vanuit Den Haag op de stoel van de locatiemanagers gaan zitten."