Omstanders hebben maandagavond in het Gelderse Lunteren een persfotograaf en zijn vriendin belaagd toen hij beelden wilde maken van een brand. De auto waarin zij zaten, werd opzettelijk in een sloot geduwd, waardoor zij ondersteboven bekneld kwamen te zitten, schrijft de Gelderlander.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat de persfotograaf en zijn vriendin naar het ziekenhuis werden gebracht. Dat bleek niet te kloppen.

De brandweer moest eraan te pas komen om de journalist en zijn vriendin uit de auto te bevrijden. Zij werden vervolgens door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefden niet naar het ziekenhuis.

Volgens ooggetuigen reageerden zes of zeven omstanders zeer heftig op de aanwezigheid van meerdere persfotografen. Een van hen kwam met een shovel aangereden en duwde de auto, waarin de slachtoffers nog zaten, in een greppel. Andere 112-fotografen zouden door de omstanders zijn aangevallen met stokken.

Een aanwezige fotograaf van persbureau Heitink werd met de dood bedreigd. "Je ziet de agressie tegen journalisten al lange tijd toenemen. Dit is echt heel heftig, ik heb er bijna geen woorden meer voor", zegt eigenaar Roland Heitink. "Het is fijn dat de politie direct goed in actie is gekomen."

De politie heeft twee mensen aangehouden, onder wie de bestuurder van de shovel. De andere persoon bedreigde maandagavond twee andere persfotografen. Zij worden later op dinsdag verhoord.

Het is niet bekend of er aangifte is gedaan. De laatste maanden komen bij platform PersVeilig steeds meer meldingen over geweld tegen en intimidatie en bedreiging van journalisten binnen. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er 73. Vooral het fysieke geweld tegen journalisten neemt toe.

Auto van fotograaf door omstanders van brand in sloot geduwd
51
Auto van fotograaf door omstanders van brand in sloot geduwd