Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 21-jarige Samir el Y. voor het doodschieten van Bas van Wijk in Amsterdam in 2020. Ook zou de man schuldig zijn aan wapenhandel.

El Y. heeft bekend Van Wijk op 8 augustus vorig jaar te hebben doodgeschoten bij een zwemsteiger bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens de officier van justitie kwam Van Wijk tussenbeide toen de verdachte een horloge probeerde te stelen van een vriend van het slachtoffer.

Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs voor moord, maar is er wel sprake van gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat El Y. Van Wijk volgens het OM heeft doodgeschoten om het stelen van het horloge te vergemakkelijken. Het ging om een imitatie van een gouden Rolex.

Voordat Van Wijk werd doodgeschoten, bedreigde El Y. ook een andere man uit de vriendengroep van het slachtoffer. De verdachte zette zijn pistool op het been van de man en schoot uiteindelijk rakelings langs zijn knie in de grond.

El Y. verklaarde eerder op de dag dat het niet zijn doel was om het horloge te stelen, maar dat hij het wilde afpakken om de groep vrienden te "vernederen". Hij wilde ze een lesje leren, nadat er eerder onderlinge irritatie was tussen de vriendengroep van El Y. en die van Van Wijk.

Over het verkopen van twee wapens heeft El Y. een bekennende verklaring afgelegd.

Familie Van Wijk aanwezig in rechtbank

Met de eis van het opleggen van tbs met dwangverpleging volgt de officier van justitie deskundigen die zeggen dat El Y. aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt en dat de kans groot is dat hij zonder behandeling opnieuw overgaat tot geweld.

De zitting werd bijgewoond door vrienden en naaste familie van Van Wijk. Zij legden indrukwekkende slachtofferverklaringen af waarin zij hem als held omschreven. Voor het verlies van hun broer en zoon is ook een schadevergoeding geëist.

Advocaat Richard Korver staat de nabestaanden bij en laat in een reactie weten dat wat hem betreft een straf van minimaal achttien jaar en tbs gerechtvaardigd is.

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.