Motorclub Caloh Wagoh is maandag door de rechter verboden en ontbonden verklaard. Volgens de rechtbank in Amsterdam gaat de club zich te buiten aan zeer ernstig, vaak dodelijk geweld en bedreigingen. Daarmee is het bestaan van Caloh Wagoh in strijd met de openbare orde, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure om een verbod op de club gevraagd, omdat deze volop verwikkeld zou zijn in zware misdaad en zich schuldig zou maken aan "een stroom van ernstig geweld".

Justitie is al een tijd bezig met het bestrijden van omstreden motorclubs in Nederland. In soortgelijke procedures boekte justitie bij diverse rechterlijke instanties successen. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard. De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en - met een enkele nuance - op Bandidos. De lokale afdelingen van die motorclub mogen volgens de raad niet verboden worden.

Tegen een aantal leden van Caloh Wagoh lopen nog ettelijke strafzaken, waaronder het grote liquidatieonderzoek Eris. De oprichter van de club, Delano R., is daarin de hoofdverdachte.

R. zou een reeks opdrachten voor huurmoorden van Ridouan T. hebben aangenomen. T. is zelf het middelpunt van het Marengo-proces, een ander groot liquidatieproces.

Anis Boumanjal, de advocaat die Caloh Wagoh bijstaat, laat op Twitter weten dat de motorclub waarschijnlijk in hoger beroep gaat. Volgens de advocaat kan de club in afwachting van dat hoger beroep blijven bestaan.