De oudste vier kinderen in de zaak-Ruinerwold beginnen een civiele procedure tegen hun vader Gerrit Jan van D. Hun advocaat Corine Jeekel zei woensdagavond in het televisieprogramma Op1 dat Van D. eind volgende week een dagvaarding kan verwachten.

Zes van de negen kinderen leefden jarenlang verscholen voor de buitenwereld op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De vader werd ervan verdacht dat hij hen jarenlang tegen hun wil vasthield. Ook stond hij terecht voor seksueel misbruik van twee van zijn kinderen.

De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat een van de oudere kinderen alarm had geslagen. De strafvervolging van Van D. werd eerder beëindigd omdat de 68-jarige man volgens de rechtbank niet terecht kan staan als gevolg van zijn slechte gezondheid. In 2016 liep hij ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte.

"Voor zover ik weet, staat hij op dit moment niet onder curatele en dus is hij strikt genomen handelingsbekwaam", aldus Jeekel. Ze benadrukt dat de oudste kinderen van het gezin van meet af aan gerechtigheid en erkenning hebben gewild. "Het kan gewoon niet dat dit zonder rechterlijk oordeel voorbijgaat."

Een van de 'trouwe' kinderen vertrok alsnog

Een civiele procedure is een rechtszaak tussen twee partijen. Iemand die vindt dat een andere persoon of partij hem geschaad heeft, kan naar de rechter stappen met een eis. Bij strafvervolging wordt die eis geformuleerd door het Openbaar Ministerie, dat na onderzoek van de politie besluit of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd.

In de documentaire De kinderen van Ruinerwold was woensdagavond te zien dat een van de vijf jongste kinderen, die de vader in eerste instantie trouw was gebleven en bij hem was blijven wonen, toch is vertrokken. "Ook in mijn ervaring heeft m'n vader te veel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn", vertelde het inmiddels meerderjarige kind.

Advocaat kinderen in zaak-Ruinerwold: 'Ze willen gerechtigheid'
1
Advocaat kinderen in zaak-Ruinerwold: 'Ze willen gerechtigheid'