Oud-commissaris Ad Smit is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, omdat hij familieleden op kosten van de politie trakteerde op toegangskaarten voor voetbalwedstrijden en chique diners. Hij werd vrijgesproken van verduistering.

Smit deelde jarenlang door de politie gekochte kaartjes voor thuiswedstrijden van Ajax of concerten in onder meer de Ziggo Dome uit aan familieleden.

Het Openbaar Ministerie (OM) noemde hem "een ware ticketmachine" en schat het verduisterde bedrag op 50.000 euro. Het OM had negen maanden cel tegen Smit geëist. De rechtbank heeft hem alleen de kaarten voor zijn familieleden aangerekend en niet de tickets die hij aan collega's bij de politie of justitie heeft gegeven.

Volgens Smit was er niets ongewoons of stiekems aan het weggeven van overgebleven kaartjes. Ook collega's van politie en justitie hebben daar volgens hem van geprofiteerd.

Districtschef Smit was jarenlang een graag geziene leidinggevende binnen de Amsterdamse politie. Hij werd in 2018 na 44 jaar politiedienst oneervol ontslagen.

De ex-commissaris stond ook terecht voor het vervalsen van de handtekening van zijn voormalige echtgenote op twee leenovereenkomsten. Ook dat feit acht de rechtbank bewezen.