De beslissing om de samenwerking met het waarschuwingssysteem AMBER Alert te beëindigen, heeft de politie genomen omdat de overeenkomst niet op een juiste manier was uitbesteed. De politie kondigde vorige week aan te stoppen met AMBER Alert, en urgente vermissingen van kinderen vanaf 22 juli te melden via Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en de politie - tot grote verrassing van AMBER Alert zelf.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel schreven wij dat de politie door de Europese Commissie op de vingers was getikt vanwege de overeenkomst met AMBER Alert. Deze informatie had de politie onjuist verstrekt aan NU.nl en hebben wij daarom aangepast.

De politie heeft in 2009 afspraken gemaakt met AMBER Alert over het gebruik van de communicatiesoftware. Na een aantal jaren constateerde de politie dat dit contract op basis van de wet via aanbesteding had moeten gebeuren, waarbij ook concurrerende partijen aanspraak op de overdracht hadden kunnen maken.

Nadat de politie dit constateerde, heeft de organisatie opnieuw naar de aanbesteding van het waarschuwingssysteem gekeken. "Toen kwamen we tot het besluit het zelf te doen", zo licht de woordvoerder de beslissing van de politie toe.

Die beslissing kwam als een verrassing voor de organisatie achter AMBER Alert. "Het hele netwerk houdt op te bestaan, ook in het buitenland. En dat zonder enig overleg", zei medeoprichter Frank Hoen destijds tegen NU.nl. De organisatie vreest dat het de politie niet gaat lukken een netwerk als het systeem van AMBER Alert op te bouwen, dat volgens haar negen op de tien Nederlanders in binnen- en buitenland bereikt.

De woordvoerder benadrukt dat de politie ruim 900.000 euro per jaar betaalde voor een systeem dat gemiddeld twee keer per jaar werd ingezet. Het gaat hierbij om grote AMBER Alerts. Regionaal wordt het systeem gemiddeld zo'n twintig keer per jaar ingezet. "Uit kostenoverweging moeten wij als politie ook nagaan hoe we doelmatig en efficiënt met ons geld om kunnen gaan. En wij denken dat we deze meldingen net zo goed kunnen versturen via Burgernet."

Dat systeem is er al en hoeft alleen maar te worden uitgebreid, zegt de woordvoerder. De Burgernet-app wordt straks onder meer ingezet in combinatie met sociale media. Ook wordt het systeem straks gekoppeld aan matrixborden, digitale schermen en landelijke informatiekanalen, maar de politie is nog bezig met de precieze invulling hiervan.