Een containerschip is woensdag vijf containers verloren bij Ameland. De containers sloegen ongeveer 27,5 kilometer uit de kust overboord, meldt de kustwacht in Den Helder. Twee andere containers staan nog wankel op het dek van het schip.

De kapitein van het 169 meter lange containerschip Baltic Tern heeft melding gedaan van het verliezen van de vijf containers. Het schip was vanuit Duitse wateren onderweg naar Rotterdam.

Een container bevat aceton, een tweede container is leeg en drie andere containers bevatten 'droge goederen', zo is aan de kustwacht gemeld.

De kustwacht waarschuwt schepen voor de containers. Een vliegtuig van de kustwacht vliegt naar de locatie en probeert de containers te lokaliseren.

Of de containers zullen aanspoelen, is nog onbekend, zegt een woordvoerder. "Op basis van berekeningen worden mogelijke scenario's bepaald."

Een woordvoerder van de kustwacht stelt dat de omstandigheden op zee al twee dagen onstuimig zijn, maar dat er geen reden is aan te nemen dat meer incidenten zullen volgen.

De Baltic Tern op de Noordzee, waar het vijf containers verloor.

De Baltic Tern op de Noordzee, waar het vijf containers verloor.
De Baltic Tern op de Noordzee, waar het vijf containers verloor.
Foto: Kustwacht Nederland

Ook ander schip in problemen op Noordzee

Een ander containerschip, Escape, van dezelfde grootte als de Baltic Tern, raakte dinsdagavond ook in de problemen. Door een vastzittend roer voer het in rondjes op ongeveer 17,5 kilometer ten noorden van Vlieland.

Een noodhulpsleper van de Kustwacht legde verbinding met Escape. Als dat schip weer stabiel genoeg is, zal een sleepboot het naar Rotterdam slepen.