Rechtbanken legden vorig jaar 115 keer tbs op. Dat is minder dan in 2019 toen rechters in totaal 219 keer besloten om tbs op te leggen, meldt de Raad voor de rechtspraak dinsdag. Waarschijnlijk heeft de forse daling te maken met de maatregelen rondom het coronavirus.

Door het coronavirus werden in 2020 minder psychiatrische en psychologische onderzoeken uitgevoerd, waardoor strafzaken zijn uitgesteld. Ook was het aantal strafzaken vanwege het coronavirus kleiner.

"Er is geen onderzoek gedaan naar de reden voor deze aanzienlijke daling", aldus strafrechter Anja van Holten. "Het is waarschijnlijk dat de lagere misdrijfcijfers en het lagere aantal strafzaken vanwege corona een rol spelen."

Vorig jaar kregen 79 veroordeelden tbs met dwangverpleging opgelegd, waarbij de veroordeelde naar een forensisch psychiatrisch centrum (beter bekend als tbs-kliniek) wordt gestuurd. In de overige 36 gevallen betrof het de lichtere variant tbs met voorwaarden.

Rechters kunnen een tbs-maatregel opleggen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij aan een ernstige stoornis leed of er sprake was van gebrekkige ontwikkeling. Om de samenleving te beschermen wordt iemand behandeld. De maatregel kan worden verlengd zolang er nog sprake is van de stoornis en het risico op herhaling.

Vorig jaar beoordeelden rechters 1.048 verzoeken tot verlenging van een tbs-maatregel. Verreweg het grootste deel daarvan werd toegewezen: in 923 gevallen (88 procent) werd de tbs verlengd.

Zo ziet een tbs-kliniek er vanbinnen uit
327
Zo ziet een tbs-kliniek er vanbinnen uit