De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar een recordaantal wapens in auto's aangetroffen tijdens controles langs de weg. Het ging om ten minste 252 wapens, die waren weggestopt in dashboardkastjes, onder stoelen en in kofferbakken, schrijft het AD zaterdag op basis van jaarcijfers.

Een jaar eerder trof de marechaussee nog 155 wapens aan, in 2018 waren dat er 120. De krant schrijft dat de criminelen proberen de wapens steeds beter weg te stoppen in verborgen ruimtes.

De wapens werden ontdekt bij controles in de grensstreek, die in principe bedoeld waren om illegalen, paspoortfraudeurs en mensensmokkelaars tegen te houden. In 77 gevallen troffen de militairen ook grote geldbedragen aan.

Ook werden 1.674 bestuurders die nog een straf open hadden staan aangehouden. Het ging om bijvoorbeeld openstaande gevangenisstraffen en niet-betaalde boetes.

De marechaussee heeft geen duidelijke verklaring voor de sterke stijging van het aantal overtredingen. Het als gevolg van de coronacrisis afgenomen verkeer speelde mogelijk een rol. Ook ging de marechaussee vaker in kleine teams de straat op, in plaats van dat er grote controles werden gehouden.