De Sionkerk op Urk stelt de kerk dit weekend rond Goede Vrijdag en Pasen niet open voor alle leden, maar verdeelt de kerkgangers in twee groepen. Een woordvoerder van de kerk bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland.

De kerkgemeente doet dit omdat er "signalen vanuit de overheid waren dat de veiligheid van de gemeenteleden niet voldoende kon worden gewaarborgd". De woordvoerder zegt dat hij niet weet wat de overheid hiermee bedoelt. "Dat is aan hen."

De maatregel komt na een week waarin er veel is gebeurd rond de kerk, die in weerwil van de corona-adviezen het gebouw openstelde voor veel mensen. Zondag liep het bij de ochtenddienst uit de hand. Een verslaggever werd geslagen en aangereden door kerkgangers. De Urkse gemeente zegt dit komend weekend te willen voorkomen, onder meer door de kerkgangers in twee groepen op te splitsen. "We willen dat de toon anders wordt."

Volgens Omroep Flevoland heeft de Sionkerk geen spijt van de eerdere keuze om volledig open te gaan en de coronamaatregelen niet in acht te nemen. "De geestelijke nood om tot die stap te komen blijft gelijk", zegt secretaris Van Haaften tegen de omroep.

De splitsing van de kerkdiensten in twee blokken zou van kracht blijven "zolang het nodig is". De verdeling van bezoekers in de blokken gaat op basis van de beginletter van de achternaam van de families en moet ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is om 1,5 meter afstand te houden.

Volgens de woordvoerder is het nooit de bedoeling geweest om te provoceren. "Wij zijn geen antigroep die op ramkoers ligt met de overheid, ook niet qua corona. Wij zien gewoon geen perspectief in de door de overheid voorgestelde route uit de crisis, maar we zijn niet opstandig."