Bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel heeft in de nacht van maandag op dinsdag een harde knal plaatsgevonden. Dat bevestigt de politie tegen NU.nl. Er zijn geen gewonden gevallen, wel is er materiële schade aan de voorkant van het pand.

De knal was rond 4.35 uur te horen. De politie doet momenteel onderzoek bij de kerk aan de Nachtegaalstraat. Het is niet bekend of het om een gerichte actie gaat. Het gaat mogelijk om vuurwerk, maar dat is nog niet bevestigd.

Afgelopen weekend kwam de Mieraskerk veelvuldig in het nieuws. De kerk besloot tot ongenoegen van de gemeente diensten fysiek te laten doorgaan voor honderden aanwezigen. Samenkomsten zijn vanwege de coronaregels verboden, maar die gelden vanwege de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid niet voor kerken.

De spanningen bij de kerk liepen zondagochtend hoog op toen journalisten de kerkgangers probeerden te interviewen. Een verslaggever van omroep Rijnmond werd door een 43-jarige bezoeker geslagen.

Hulpkoster Leendert en kerkganger Allart waren dinsdagochtend aanwezig bij de kerk om de schade op te ruimen. "Dit is echt verschrikkelijk", aldus de hulpkoster. "Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met alles wat er zondag is gebeurd."

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel veroordeelde de aanval op de journalist.

Begrip voor aanval op journalist

De dominee van de Mieraskerk reageerde echter begripvol op de aanval, zo bleek uit een door Oud Gereformeerde Gemeente Krimpen online gezette preek. "We hebben vanmorgen te maken gehad met dingen waar we best begrip voor zouden kunnen tonen", zei dominee Anthonie Kort zondagavond tijdens de dienst. "Wanneer we toch steeds zo getreiterd en getergd zijn, door hetgeen aan onrust wat hier gebeurt. Wanneer er rond de kerk dingen gebeuren om de kerk te benauwen en in een kwaad daglicht te zetten."

De hulpkoster en de kerkganger geven de media ook de schuld van de explosie bij de kerk dinsdag. "Journalisten hebben hier steeds voor de deur gestaan. Zelfs aan kinderen van negen jaar worden vragen gesteld, dat is niet goed."

Bewakingsbeelden tonen explosie bij Mieraskerk in Krimpen
38
Bewakingsbeelden tonen explosie bij Mieraskerk in Krimpen