Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden hun drie Michelinsterren, maar Nederland krijgt er geen driesterrenrestaurants bij. Dat maakte de organisatie van de restaurantprijzen maandag bekend. Zaterdag was een deel van de uitslag al uitgelekt via de Michelin-app.

De Michelinster is de hoogst haalbare culinaire onderscheiding in Nederland en België. Restaurants met een (heel) goede keuken kunnen één, twee of drie sterren krijgen.

Ons land telt vanaf nu 113 sterrenrestaurants, twee meer dan vorig jaar. Naast de twee driesterrenzaken zijn er nu achttien restaurants met twee sterren en 93 met één ster.

Zeven zaken verloren een ster. Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof in Nuenen werd uitgeroepen tot beste sommelier van het jaar. De Service Award ging naar gastvrouw Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde en Alex Haupt van het Amsterdamse restaurant 101 Gowrie kreeg de titel Jonge Chef van het jaar.

Dit jaar zijn voor het eerst ook acht Nederlandse restaurants bekroond met een groene Michelinster voor duurzame gastronomie. Naast De Librije gingen die naar Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

'Zwaar jaar voor iedereen'

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, zei dat de chefs ondanks het zware coronajaar de inspecteurs zijn blijven verrassen. "We weten dat het zwaar is voor iedereen, in het bijzonder voor de chefs en hun team." Omdat de restaurants in de zomermaanden en herfst open waren, konden de inspecteurs ondanks de coronamaatregelen toch hun werk doen.

Volgens Poullennec is het daardoor "meer dan ooit" belangrijk de chefsgemeenschap bij elkaar te brengen. "We hopen dat restaurants snel weer open kunnen en dat deze selectie mensen aanmoedigt weer naar restaurants te gaan zodra het weer kan."