Bij de kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel die zondagochtend ondanks de coronacrisis de deuren weer openden voor alle leden zijn verslaggevers aangevallen. In Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger bij de Mieraskerk een verslaggever van Rijnmond een trap en een klap. Bij de Sionkerk op Urk werd een verslaggever van PowNed geschopt, geslagen en bewust aangereden.

De politie heeft voor de aanval bij de Mieraskerk een 43-jarige man uit Krimpen aangehouden.

Volgens een politiewoordvoerder stond in Krimpen aan den IJssel verslaggever Jacco van Giessen van Rijnmond iemand te interviewen, toen de kerkganger eraan kwam en de verslaggever een trap en een klap gaf.

Rijnmond meldt zelf dat de verslaggever van achteren geduwd en getrapt werd en in zijn buik werd getrapt. Het voorval staat op camera, aldus de omroep. De verslaggever doet aangifte.

Het bestuur van de Mieraskerk zou excuses hebben aangeboden aan het slachtoffer en zou met de dader in gesprek gaan. "Ik accepteer alleen excuses van de dader", aldus de verslaggever daarover op de site van Rijnmond.

In een tweet over de aanhouding van de 43-jarige man schrijft de politie Rotterdam: "Laat journalisten hun werk doen."

Journalist belandt op motorkap

Op Urk belaagden twee jongeren een verslaggever en cameraman van PowNed. De verslaggever werd geschopt en geslagen. Ook werd hij aangereden. De politie noemt die aanrijding het opvallendste incident.

De gegevens van de betrokkenen daarbij zijn bekend, aldus een politiewoordvoerder. "We onderzoeken wat er is gebeurd en hoe dat is gegaan, en nemen daarna eventuele vervolgstappen."

Dat zondagochtend niet direct is overgegaan tot aanhouding voor het aanrijden van de verslaggever komt omdat de politie de rust wilde bewaren, aldus de woordvoerder. "Gelukkig is niemand gewond geraakt. Op dat moment was onze prioriteit de-escaleren. Maar als er vervolgstappen nodig zijn, gaan we die zeker nemen."

Over het schoppen van de verslaggever zegt de woordvoerder dat hij niet precies weet hoe het er daarmee voorstaat. "Dat nemen we mee als de verslaggever aangifte gaat doen."

Afstand houden en mondkapjes niet verplicht in kerken

Eerder deze week werd bekend dat de Sionkerk op Urk en de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel de deuren weer openen voor alle leden.

In de Mieraskerk, die zo'n 1.900 leden telt, passen ongeveer 1.500 mensen. De Sionkerk heeft plek voor zo'n vijfhonderd mensen. Dagblad Trouw schreef woensdag dat alle leden zonder gezondheidsklachten weer welkom zijn in de Sionkerk. Mondkapjes zijn niet verplicht en er hoeft geen afstand te worden gehouden.

De kerkenraad van de gereformeerde gemeente op Urk zou hiertoe hebben besloten uit onvrede met het landelijke overheidsbeleid. Ook zou de raad tegemoet willen komen aan "de nood en het geestelijk welzijn" van de gemeente.

Demissionair premier Mark Rutte noemde het weer volledig openen van de deuren van de Sionkerk heel egoïstisch en volstrekt onverantwoord. Vanwege de vrijheid van godsdienst kan de overheid echter weinig doen om de kerken tot ander beleid te bewegen.