De zomertijd gaat weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 2.00 uur een uur vooruit naar 3.00 uur. Voor wie zich elk jaar in maart (en oktober) afvraagt waar-ie de wijzers ook alweer naartoe moet duwen, is er een ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit.

Door de zomertijd is de nacht van zaterdag op zondag een uurtje korter. Vanaf dan is het 's ochtends langer donker, maar in de avond langer licht.

Als gevolg van dat laatste zullen meer mensen 's avonds laat nog graag buiten willen zijn. Om die reden wordt ook de avondklok een uur opgeschoven, al gaat die verandering volgende week pas in. Vanaf komende woensdag hoeft iedereen pas vanaf 22.00 uur 's avonds binnen te blijven, tenzij je een ontheffing hebt, bijvoorbeeld vanwege je werk of het uitlaten van de hond.

Zomertijd moest stroom besparen

De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd, al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekend van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Waarom je een korter lontje kan hebben na het ingaan van de zomertijd
78
Waarom je een korter lontje kan hebben na het ingaan van de zomertijd

Plan van Europees Parlement staat in de koelkast

Een paar jaar geleden leek het er nog op dat er op termijn een eind zou komen aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement wilde er vanaf dit jaar mee stoppen.

De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of ze daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar van verschillende tijden ontstaat. De lidstaten hebben er vervolgens nog geen beslissingen over genomen.