De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft besloten om het contract met het omstreden Chinese Confucius Instituut niet te verlengen, meldt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) donderdag. De bewindsvrouw had eerder gezegd zich zorgen te maken over Chinese invloeden op de universiteit.

Aanleiding voor haar zorgen waren berichten over een hoogleraar Chinese taal en cultuur aan de RUG. De Chinese instelling betaalt een deel van het salaris van de hoogleraar. Die mag volgens het contract niet het "imago van China beschadigen", bracht de NOS vorige maand naar buiten.

Van Engelshoven zei daarop de kwestie met de universiteit te willen bespreken. De RUG heeft haar laten weten dat het contract met het Confucius Instituut niet wordt verlengd. "Daarmee zal die overeenkomst nog dit jaar komen te vervallen", aldus de minister in haar antwoord op Kamervragen van de VVD.

Het Confucius Instituut, dat de Chinese taal en cultuur in het buitenland promoot, zal niet langer meebetalen aan het salaris van de hoogleraar. Het besluit heeft verder geen gevolgen voor het arbeidscontract van de hoogleraar.

Universiteit verandert van mening

Vorige maand zei de RUG nog dat de overeenkomst "de academische vrijheid niet onder druk" zette. Samenwerking met het Confucius Instituut paste volgens de universiteit bij "de maatschappelijke taak van de RUG". Er zouden geen misstanden met de organisatie bekend zijn geweest bij de universiteit.

Kennisinstituut Clingendael concludeerde in juli vorig jaar dat de meeste Nederlandse onderzoekers die met China werken, zichzelf censureren. Daardoor blijft de kennis over het land gebrekkig, omdat gevoelige onderwerpen niet worden onderzocht, stelden de onderzoekers.