De vijf Rotterdamse agenten die vorige maand door de politie zijn berispt voor racistische uitspraken in WhatsApp-groepen, hebben zich in hun gesprekken ook zeer discriminerend en kwetsend uitgelaten over de moord op het zestienjarige Rotterdamse meisje Hümeyra. NRC meldt dat woensdag op basis van politiebronnen.

Hümeyra werd in december 2018 na jarenlange stalking en bedreiging doodgeschoten door haar 32-jarige ex-vriend Bekir E. bij de fietsenstalling van het Rotterdam Designcollege. E. kreeg hiervoor in december 2019 veertien jaar cel en tbs.

In de WhatsApp-groep van de agenten, die door de deelnemers de Jan Smit-appgroep werd genoemd, zouden de agenten ook over de moord op Hümeyra hebben geappt. "Weer een Turk minder", werd daarin gestuurd, schrijft de krant.

De opmerking werd gemaakt op 15 januari 2019 naar aanleiding van de bekentenis en spijtbetuiging van E. in de Hümeyra-zaak. De agenten kenden de verdachte vanuit hun werkgebied en hun opmerkingen kwamen voort uit frustratie en waren cynisch bedoeld aan het adres van de rechter, omdat die de spijtbetuiging mogelijk zou meewegen in het bepalen van de strafmaat.

"De teksten die ze daarbij gebruikten zijn ongepast en kwetsend en zij beseffen nu ook dat dit anders gelezen en uitgelegd kan worden", laat de politie woensdag in een reactie weten. De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke noemt de uitlating tegenover NRC onder meer "verwerpelijk en aanstootgevend".

Politie gaat langs bij familie Hümeyra

Eerder was al bekend dat mensen met een migratieachtergrond in de online gesprekken "kankervolk", "kut-Afrikanen" en "pauperallochtonen" werden genoemd. Westerbeke omschreef deze berichten eerder als "discriminerend, racistisch en kwetsend".

Volgens de krant is een delegatie van de Rotterdamse politie woensdagmiddag bij de familie van Hümeyra geweest om die te informeren over de kwestie. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat tegenover NRC weten dat hij wist dat de agenten over de moord appten. Donderdag wordt de racismezaak behandeld in de Rotterdamse raad.