Actiegroepen tegen racisme hebben zondag in het zuiden van Nederland in verschillende steden nieuwe straatnaamborden opgehangen. De straten dragen momenteel de namen van "misdadigers uit de koloniale tijd van Nederland", aldus de actiegroepen. Zondag is de Internationale Dag tegen Racisme.

De namen van de oude "zeeschurken" zijn onder meer vervangen door helden uit de huidige tijd.

Aan de actie deden lokale actievoerders uit Den Bosch, Breda, Nijmegen, Sittard-Geleen, Maastricht, Heerlen, Venlo, Weert, Roermond en Eindhoven mee. De aan Kick Out Zwarte Piet verbonden actievoerders gingen ook de straat op om inwoners naar hun mening te vragen.

"Het doel van de actie is te bereiken dat mensen zich bewust worden van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden en dat er in het onderwijs educatie komt over dit verleden", aldus de actiegroepen in een zondag gepubliceerde verklaring. "De actievoerders roepen scholen op hiermee aan de slag te gaan. Ook roepen ze gemeenten op onderschriften bij straatnamen toe te voegen die het echte verhaal vertellen."

Op foto's op Facebook is te zien dat straatnaamborden als de Jan Pieterszoon Coenstraat, Tromplaan, Jan van Riebeeckstraat, Michiel de Ruyterstraat, Piet Heinstraat en Witte de Withstraat in ongenade vallen. "De komende weken zullen we educatieve posts plaatsen over verschillende personen uit ons verleden: zeeschurken én helden", kondigen de actiegroepen aan.