De beveiligingsoperatie rondom het strafproces Marengo, dat vanaf maandag inhoudelijk behandeld wordt, is de grootste ooit. Dat laat een teamchef van het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) desgevraagd aan NU.nl weten. Het BOT is verantwoordelijk voor het vervoer van de verdachten van en naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam.

Het Marengo-proces

  • De eerste zitting vond drie jaar geleden plaats.
  • Zeventien mensen worden verdacht van diverse moorden.
  • De hoofdverdachte is Ridouan T., die in Dubai werd aangehouden.
  • De zitting vindt plaats in De Bunker in Osdorp.

De getroffen maatregelen zijn niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat er een helikopter boven de beveiligde rechtbank in Amsterdam cirkelt, omliggende straten zijn afgezet, er busjes van de Mobiele Eenheid rondrijden en een drone is ingezet.

Voor enkele verdachten in het Marengo-proces geldt het hoogste dreigingsniveau, aldus teamchef Alex, die zijn naam en leeftijd uit veiligheidsoverwegingen geheimhoudt. Hij wil alleen zeggen dat "passende maatregelen" zijn getroffen.

De rechtbank wil dat alle verdachten bij de start van het proces aanwezig zijn. Dat betekent dat er zestien verdachten naar de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam worden vervoerd. Het gaat om onder anderen Ridouan T., die dan voor het eerst voor de rechter verschijnt. De zeventiende verdachte, Saïd R., bevindt zich nog in Colombia.

Tijdens eerdere zittingen in het Marengo-proces werden al speciale eenheden van de politie, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) ingezet om bijvoorbeeld de leden van de rechtbank te vervoeren. Dit is maandag niet anders.

Inzet van politie tijdens een eerdere zitting in het Marengo-proces.

Inzet van politie tijdens een eerdere zitting in het Marengo-proces.
Inzet van politie tijdens een eerdere zitting in het Marengo-proces.
Foto: ANP

Beveiliging zichtbaar en onzichtbaar aanwezig

Het BOT wordt ingezet als een persoon het risico loopt te worden geliquideerd of gegijzeld, of als er sprake is van vluchtgevaar. Bij het vervoer wordt gebruikgemaakt van gepantserde voertuigen, waarvan in ieder geval de Range Rover bestand is tegen een explosie.

Alex zegt dat het team "zichtbaar en onzichtbaar" bij de rechtbank aanwezig is. Naast fysieke aanwezigheid kan het ook gaan om bijvoorbeeld camerasystemen en "andere middelen".

De beveiligingsoperatie zal worden aangestuurd vanuit een centraal punt ergens in Nederland. Daar zullen de leidinggevenden van de verschillende beveiligingseenheden bijeenkomen.

Ridouan T. en medeverdachten komen aan bij De Bunker in Amsterdam
70
Ridouan T. en medeverdachten komen aan bij De Bunker in Amsterdam

Al langer vrees voor poging tot bevrijding T.

De inhoudelijke behandeling van het monsterproces gaat maandag na drie jaar aan voorbereiding van start. Zeventien verdachten worden vervoerd naar de zwaar bewaakte gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De hoofdverdachte in deze moordzaak is de 43-jarige T. Na zijn arrestatie in Dubai en overbrenging naar Nederland in december 2019 heeft hij zich bij de tussentijdse zittingen in het proces nog niet laten zien. Maandag verschijnt T. naar verwachting wel in de zittingszaal.

Al langere tijd wordt gevreesd dat er een poging wordt ondernomen om T. te bevrijden. Eind vorig jaar liet het Openbaar Ministerie (OM) weten dat het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie had ontvangen over een ophanden zijnde ontsnappingspoging. Er zou geprobeerd worden T. uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught te bevrijden. Daarom nam de al zwaarbeveiligde gevangenis extra maatregelen.

'T. beschikt over mensen en middelen om proces te beïnvloeden'

Het OM bracht deze informatie naar voren toen T. om een minder streng regime dan de EBI had gevraagd. De informatie over een op handen zijnde ontsnapping werd als niet concreet genoeg ingeschat, maar T. moest wel in de EBI blijven.

Het OM sprak destijds ook het vermoeden uit dat T. over "voldoende mensen, mogelijkheden en middelen beschikt om het strafproces te beïnvloeden". Mogelijk zal hij maandag dan ook worden afgeschermd van de anderen in de rechtbank.