Nederlanders kunnen vanaf vrijdag stemmen op nieuwe Algemeen Fonds-kaarten voor het spel Monopoly. Bordspelenmaker Hasbro vindt de 85 jaar oude Algemeen Fonds-kaarten met onderwerpen als schoonheidswedstrijden, doktersrekeningen en lijfrentes niet meer van deze tijd. Ze krijgen een update.

Een bekende kaart van het Algemeen Fonds heeft de tekst 'U hebt de tweede prijs in een schoonheidswedstrijd gewonnen en ontvangt M10'. Bij sommige kaarten moet de speler betalen, bij andere krijgt degene die de kaart trekt juist (Monopoly)-geld.

Veel van de huidige kaarten verwijzen naar termen zoals lijfrente (een bedrag dat periodiek wordt uitbetaald aan een begunstigde), die niet meer algemeen bekend zijn bij spelers. Hasbro roept mensen op te stemmen op nieuwe kaarten, met teksten als: 'Je helpt je buurvrouw met haar boodschappen', 'Je organiseert een buurtfeestje' en 'Je bent vrijwillig huiswerkbegeleider'.

De zestien kaarten moeten een betere afspiegeling van de moderne samenleving worden, vindt het bedrijf. "De wereld is behoorlijk veranderd sinds Monopoly 85 jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd. We vonden 2021 het perfecte moment om fans de kans te geven om de wereld te laten zien wat er in het echte leven toe doet door te stemmen op nieuwe, moderne Algemeen Fonds-kaarten", zegt Marijn ter Hofsté van Hasbro Gaming.

Stemmen op de nieuwe Algemeen Fonds-kaarten kan tussen 19 maart en 9 april 2021 op de verkiezingssite.